Text de M. Àngels Canut publicat al catàleg de
l’Exposició Incidència de la poesia de Verdaguer en l’obra del pintor i pessebrista Maurici Valls Quer
Exposició de la col·lecció de Diorames del Crèdit Andorrà
Església de Sant Esteve d’Andorra la Vella
Desembre del 2002
Els Diorames
Quan ara fa uns mesos vaig rebre l’encàrrec de fer un estudi sobre la incidència de l’obra poètica de Jacint Verdaguer en els diorames del pintor i pessebrista Maurici Valls Quer, em va semblar una proposta molt interessant i enriquidora, tant des del punt de vista artístic com literari.
En els darrers anys, uns dels temes que més interès ha despertat i a partir del qual s’han desenvolupat molts treballs de recerca i moltes exposicions, ha estat el de la influència que l’obra d’escriptors, pintors, arquitectes, escultors, etc., ha exercit en l’obra d’altres artistes plàstics.
Enguany, amb motiu de la celebració del centenari de la mort de Verdaguer, s’ha volgut cercar els punts comuns entre l’obra del poeta i la de l’artista, com van influir els versos de Verdaguer ens els pessebres de Valls Quer i quina lectura i interpretació en va fer aquest a partir de l’escenificació dels seus pessebres.
Valls Quer va saber vincular la tradició popular dels versos del poeta amb un art també popular i alhora complex, de gran importància dins la cultura catalana: els pessebres i els calvaris. En la representació de cada un dels diferents quadres, es va servir de les figures bíbliques per mostrar els costums de Terra Santa i d’altres de tipologia local per assolir, així, una escenificació més propera. Algunes de les figures d’aquests pessebres van ser modelades per ell mateix. D’aixó ve que Valls Quer hagi esdevingut pintor paisatgista, pessebrista i, alhora, artesà.
Dins d’aquesta mostra de diorames podem distingir els pessebres pertanyents al cicle de Nadal, amb alguns dels quadres més representats, com són l’adoració dels reis, la Sagrada Família, la casa de Natzaret… i els calvaris corresponents al cicle de la passió i la mort de Jesús, amb les escenes també més representades: l’oració a l’hort, el camí del calvari, la crucifixió…
Un cop exposats breument els motius i l’interès d’aquest estudi, voldria agrair a qui va ser president del Consell d’Administració del Cràdit Andorrà, el Sr. Jaume Casal i Vall, la seva sensibilitat i el seu interès vers aquesta singular col·lecció, que ens apropa una mica més a l’obra de Valls Quer, el qual, amb la creació d’aquests diorames, va saber retre el seu particular homenatge a la figura de Verdaguer. La mostra vol ser també un punt més d’unió entre els amants de les arts i de les lletres en aquest any ple d’esdeveniments relacionats amb la commemoració del centenari de la mort del poeta, Verdaguer.
M. Àngels Canut Civit
Historiadora de l’art