Ninon Collet, joies

publicado en: Joieria, Publicacions | 0

Text de M. Àngels Canut pel catàleg de l’exposició

Joies i esmalts Ninon Collet, 1901 – 1973

Galeria Hipòtesi

Barcelona, 2001

Ninon ColletNinon ColletNinon Collet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ninon Collet

Hem volgut commemorar el centenari del naixement de Ninon Collet amb aquesta exposició homenatge, emmarcada en la sisena edició de la Primavera del Disseny de Barcelona, que presenta la part més important de la seva producció artística, la joieria, a la galeria Hipòtesi.

Voldríem agrair des d’aquestes pàgines a la seva filla, Claude Collet, i a la seva néta, Annette Albin, la gran amabilitat i cordialitat que ens han dispensat en obrir-nos les portes de la seva llar i de l’arxiu documental familiar. La seva inestimable col•laboració ens ha permès fer possible l’edició d’aquest petit llibre, testimoniatge de la seva obra, on es reprodueixen alguns dels dibuixos de taller, anotacions i fotografies de les seves joies i d’ella mateixa, que ens apropen a la calidesa i, a ensems, a la fermesa de la seva personalitat. Són documents que ens fan partícips del procés de realització de les joies i ens mostren el camí de recerca i de creació seguit per Ninon Collet.

Teníem, doncs, la il•lusió de gaudir i de ser a la vora de les joies de Ninon Collet, per poder-les mostrar al públic amant de l’obra d’aquesta polifacètica artista que treballa l’art de la joieria. Volíem, alhora, descobrir-la a tots aquells que encara no havien tingut l’ocasió de conèixer la seva especialitat d’orfebre. Presentem en aquest mostra algunes joies inèdites.

Eugénie Marguerite Millioud Gran Pierre, més coneguda com a Ninon Collet, va néixer el 10 de febrer de 1901 a la vila d’Eaux-Vives, a Suïssa, i morí a Barcelona l’any 1973.

Va estudiar a l’Escola d’Arts Decoratives de Ginebra de 1916 fins a 1921, on va adquirir coneixements sobre gravat, cisellat i repujat, dibuix, modelatge i composició. En aquesta època va conèixer a l’escultor Charles Collet qui, posteriorment, esdevindria el seu marit.

Poc després del seu casament l’any 1923, varen fixar la seva residència-taller a Barcelona, al barri d’Horta, on arrelaren i ben aviat se sentiren integrats. El taller era el lloc de treball habitual i també allà on la parella impartia el seu mestratge. En molt poc temps la casa es convertí en una mena de centre cultural local, on tenien lloc trobades amb diversos artistes del moment i amics amb qui compartien inquietuds culturals i intel•lectuals.

La sòlida formació artística de Ninon Collet la portà a treballar, investigar, experimentar i crear en altres vessants de l’art, el dibuix, la pintura, l’escultura, la ceràmica, el batik i els esmalts, mentre anava arrelant en ella l’esperit de la cultura mediterrània.

Després d’un viatge a Eivissa, va començar a treballar exclusivament l’art de l’orfebreria. Utilitzà la plata per a la realització de les joies; l’alt coneixement tècnic del cisell li permetia donar a les peces former orgàniques d’impactans relleus i volums arrodonits, que ens acosten a la seva faceta més escultòrica. El resultat són joies, sovint acabades amb la nota de color que confereixen les pedres semiprecioses que utilitzava: àgates, turqueses, malaquites, lapislàtzulis, ametistes, coralls…pedres que ella mateixa havia adquirit en els seus viatges arreu del món.

M. Àngels Canut

Historiadora de l’Art