Jesús Costa Beiro, natural de Noia, A Coruña

Paisatges i colors catalanogalaics

Jesús Costa Beiro és un artista que es posa al servei de la gent humil, d’aquells per als qui el dia a dia és una lluita contínua. Plenament gallec, tant per naixença com per sentiment, ret en aquesta ocasió homenatge a Castelao, que, amb tant encert com dolor, va escriure i dibuixar sobre la seva gent i l’ànima gallega. I assoleix el seu propòsit sense caure en l’anècdota i el tremendisme fàcil, sinó amb una clara voluntat de donar la mà i ajudar els que pateixen. Resident des de fa anys a Catalunya, on és membre actiu de la vida social, considera que amb el seu art pot ajudar a mantenir, sense renunciar mai a la llibertat creativa, la memòria col·lectiva.

Jesús Costa Beiro ens impulsa a combatre les injustícies que provenen dels vicis i les comoditats socials. mostra de mestratge artístic amb transcendència espiritual.

Josep M. Cadena. Periodista i crític d’art

(Text extret del catàleg de l’Exposició Tres mirades, tres sensacions, Ajuntament Vell de Calella (Barcelona), 2015)

La naturalesa extasia les mirades

La contemplació és un exercici de plenitud de l’esperit de les persones que intueixen el llenguatge cromàtic dels camps, dels pobles i de la seva gent. Antonio Machado pintava amb la paraula els camps de Castella, Salvador Espriu dibuixava amb el vers el poble i Cancelao descobria l’ànima de la seva gent. Jesús Costa contemplador del valor cromàtic del seu entorn convida amb el seu llenguatge artístic a un diàleg d’intimitats que juguen amb la il·lusió i anhelen a descobrir la bellesa que la llum regala als seus ulls. L’artista observa i capta la intensitat d’un diàleg plenament emocional en el qual els colors posen l’emotivitat, el traç, la veritat i la composició, el missatge. La mirada de l’artista que desvetlla la màgia d’un somni que transforma la foscor de la nit en la llum del dia. Les pintures són verdaderes pedagogies que ensenyen a gaudir en els moviments del traç i dels colors les sensacions d’unes relacions que tenen en l’arc de Sant Martí la bondat d’una pluja que assaona la terra per convertir-la en un jardí. Jesús Costa, es mou en el món de les sensacions humanes que dibuixa amb traç net i espiritualitza amb un cromatisme de la simplicitat en fa un mèrit i de la combinació dels colors una imatge de l’esperit dels humans. La pintura, que presenta Jesús Costa, ha begut i beu de la filosofia i política d’un pensador i escriptor gallec que de la paraula i de l’art en féu una arma de defensa dels drets de les persones. I Jesús Costa descriu en les seves pintures l’esperit del pensador donant als colors aquella intensitat que les emocions humanes desperten.

L’obra de Jesús Costa convida al diàleg que ensenya als humans el camí de l’art que descobreix la pau de la convivència universal. Els sentiments, pensaments, emocions i passions són els colors dels camps, pobles i persones de la història.

Joan Sala Vila. Filòfof, escriptor i poeta

(Text extret del catàleg de l’Exposició Tres mirades, tres sensacions, Ajuntament Vell de Calella (Barcelona), 2015)

 

Visita la seva exposició a la nostra galeria online

Jesús Costa EL OBSERVADOR figuras 1 Jesús Costa - 1992 deportes 2