Joieres catalanes del segle XX

publicado en: Joieria, Publicacions | 0

Article de M. Àngels Canut titulat

Joieres catalanes del segle XX

publicat a la Revista de l’Associació de dones periodistes Dones

n. 19, juny de 2005

Article Dones Joieries s.XX

 

Joieres catalanes del segle XX

Ninon Collet

(Eaux-Vives _Suïssa- 1901 / Barcelona 1973)

Eugénie Marguerite Millioud, més coneguda com a Ninon Collet, malgrat que va neixer a la vila d’Eaux-Vives, a Suïssa, va desenvolupar la seva carrera a Barcelona. A l’Escola d’Arts Decoratives de Ginebra, de 1916 a 1921, estudià gravat, cisellat, repujat, dibuix, modelatge i composició adquirint, doncs, una sòlida formació artística. Es dedicà a la joieria, al dibuix, la pintura, l’esmalt, l’escultura, i el batik. El 1923 traslladà la seva residencia i taller a Barcelona, on impartí classes. Va exposar la seva obra a Espanya, Suïssa i Mèxic.

Montserrat Guardiola

(Barcelona, 1936)

Des del 1952 fins el 1958 fa estudis de música, dibuix, pintura i modelatge a l’Escola Valls, de Barcelona, del 1958 al 1966, estudis tècnics de joieria i orfebreria a diferents tallers de Barcelona, Düsseldorf i París, i el 1970 a la Kunst und Werkschule de Pforzheim, Alemanya. Després, instal·la a Barcelona el seu taller de producció i empren el procés de comercialització de les seves col·leccions. De 1974 a 1975 treballa al Centre D’Activitats i Investigacions Artístiques de X. Corberó, a Esplugues de Llobregat. El 1984 obra botiga pròpia a Barcelona. Pren part en nombroses exposicions d’Espanya, d’arreu d’Europa, Japó, Mèxic i Estats Units.

Teresa Capella

(Terrassa, 1945)

Estudia dibuix a l’Escola d’Arts i Oficis de Terrassa, de 1961 a 1963, i a l’Escola Massana de Barcelona, de 1964 a 1968. Obté el títol de graduada en Arts Aplicades el 1968, en l’especialitat de joieria. Consolida la seva formació a la Kunst und Werkschule de Pforzheim, Alemanya, i a la Staatliche Akademie für Werkkunst und Mode, Berlín. El 1974 inaugura a Berlín, juntament amb H.Leicht i W.Krüger, la Galeria Ophir, dedicada a la joieria i a les arts gràfiques. El 1978 retorna a Catalunya, a Matadepera, on obra el taller de joieria i, al 1982 la Galeria-botiga la Vitrina. Ha participat en nombroses exposicions a Espanya, França, Holanda, Japó i Suïssa, té obra a diversos museus d’Europa.

Anna Font i Castellet

(Barcelona, 1945)

Estudia joieria i tècniques d’esmalt a l’Escola Massana de Barcelona. De 1966 a 1974, va estudiar a la Kunst und Werkschule de Pforzheim, Alemanya, joieria, disseny i pintura. El 1968 treballa com a dissenyadora exclusiva dels tallers Sthal, K.G. de Pforzheim. De 1972 a 1976, és professora de disseny i joieria a l’Escola Massana de Barcelona, alhora que treballa com a dissenyadora per empreses de joieria. Des de 1972 té taller propi a Barcelona. Ha fet seminaris tècnics i artístics a Barcelona, Saarbrücken (Alemanya) i Bangkok (Tailàndia). Ha participat en diverses exposicions a Espanya, Bèlgica, Alemanya i als Estats Units.

Teresa Casanovas i Andinyac

(Barcelona, 1950).

Estudia a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi, a Barcelona. El 1972 s’inicia a l’ofici en el taller d’Aureli Bisbe de disseny gràfic i de disseny d’objectes d’orfebreria i joieria, per passar tot seguit a col·laborar en l’estudi Disseny Aureli Bisbe. El 1987 promou la societat Acnode, amb O. Sardà, on treballa com a dissenyadora.

El 1990 crea la seva pròpia empresa. Alterna la joieria amb la realització d’escultures. Ha obtingut diversos premis i ha participat en diferents exposicions a Espanya, Estats Units, Japó, Alemanya, Bèlgica, Suècia França i Holanda.

M. Àngels Canut

Historiadora de l’Art