Concha Ibañez - paisaje azul y rosa - Àngels Canut

Mor la pintora, Concha Ibáñez.

publicado en: Arte, Obra gráfica | 0


Concha Ibáñez ocupa un lloc destacat entre les artistes plàstiques catalanes de la seva generació, como Emilia Xargay, Maria Assumpció Raventós, Maria Girona o Montserrat Gudiol.

Durant la seva llarga trajectòria artística, Concha Ibáñez va pintar paisatges de diverses comarques de Catalunya, de Castella, Andalusia, Balears i Canàries, de Venècia, Grècia, Cuba, Nova York i del Magreb, i les seves obres es troben en diversos museus, entre ells el MACBA.

Les seves il·lustracions a l’oli o al gravat han acompanyat obres d’escriptors com Baltasar Porcel, Miquel de Palol, Marta Pessarrodona, Cesareo Rodríguez-Aguilera Josep Maria Carandell.


La pintora i gravadora catalana Concepción Ibáñez Escobar, coneguda com a Concha Ibáñez i especialitzada en paisatgisme, va morir ahir a Barcelona als 93 años, ha informat la galeria d’art Canals.

Nascuda en 1926 a Canet de Mar (Barcelona), es va formar a l’Escola d’Arts i Oficis «Llotja» de la capital catalana i en la Facultat de Belles arts de la Universitat de Barcelona, i en la seva joventut va freqüentar el Cercle Artístic de Sant Lluc.


Després de diverses estades en ciutats d’Itàlia, a Madrid i París, en 1960 va exposar individualment a la sala Jaimes de Barcelona, i posteriorment a la sala Abril de Madrid.

En anys successius va mostrar les seves obres en diverses galeries de Girona, Figueres, Cadaqués, Lleida, Tarragona, Sitges, Barcelona, Palma, San Sebastián, Madrid, Milán, Viena, Bruselas, l’Havana i Nova York.

Va formar part del grup SOM 7, en l’Associació de Dones Artistes de Catalunya, juntament amb Claude Collet, Teresa Costa-Gramunt, Lluïsa Garcia-Muro, Adelaide Murillo, Carme Riera i Núria Tortras.

El crític Daniel Giralt-Miracle va titllar la seva pintura de «síntesis de espacio, luz, terra, naturalesa i arquitectura dins d’un tot ben travat i sensible als trets propis de cada lloc», mentre Santos Torroella considera que Ibáñez «practica el tacto y la geometría del arte de pintar con un fervor infrecuente».

El diccionari Ràfols d’artistes contemporanis de Catalunya i Balears assenyala que l’obra de Concha Ibáñez «està feta de solituds i silencis, resuelta con sencillez y coloreada con dulzura, desplegando formas con matices con una cautivadora sensibilidad poética».

23-12-2022 El Mundo• EFE Barcelona.