Josep M. teachers Quadreny - Barcelona - Angels Canut

Josep M. teachers Quadreny

posted in: Art, printmaking, Posts | 0

Josep M. teachers Quadreny

Josep M. teachers Quadreny - Barcelona - Angels CanutJosep M. teachers Quadreny, born in Manresa (Barcelona) the 1929, is one of the innovators and popularizers most significant contemporary music in our country.

La seva implicació amb la recuperació de la cultura als anys cinquanta i seixanta el va portar a participar en iniciatives privades d’activisme cultural com La Ricarda i el Club 49. La seva afinitat creadora i amistat amb artistes com Joan Brossa, Joan Miro, Pere Portabella, Carles Santos and Moisès Villèlia has led to collective works·teaching. His music is characterized by a constant renewal of the sound and the incorporation of new techniques, tant pel que fa a la composició com a la instrumentació. La tasca de Mestres Quadreny abasta diversos àmbits, des de la partitura convencional fins a la partitura gràfica, passant per l’ús d’ordinadors i la composició basada en algoritmes matemàtics i les teories de l’atzar. A banda de ser un dels pioners a l’Estat espanyol en l’ús de la informàtica per generar composicions, també ho va ser en la construcció de partitures gràfiques més enllà del pentagrama convencional. La primera composició que va estrenar en públic va ser en la IV Trobada Internacional de les Joventuts Musicals a Bayreuth (Germany) the 1953. Des de llavors, les seves composicions s’han interpretat en escenaris d’arreu. Ha editat llibres amb Joan Brossa i Perejaume, i ha compost per a cineastes. És autor de diversos assajos sobre la música, entre els quals destaca Pensar i fer música (2000).

http://www.macba.cat/ca/josep-maria-mestres-quadreny

 

« Un bon dia, contemplant una litografia seva, em va cridar l’atenció un grup de taquetes que tenien tota l’aparença d’haver estat llançades amb una brotxa. El conjunt, tanmateix, produïa una sensació inusualment vibrant. Observant-les més de prop vaig comprovar que les havia pintat una per una. És a dir, havia recreat una aparença d’atzar d’una manera artificiosa a l’origen de la qual probablement hi havia una intervenció del mateix atzar, artifici que vaig trobar molt suggestiu i que traslladat a la música consistiria a imitar un fenomen d’atzar per procediments d’atzar, i modificar-ne l’aparença tot mantenint l’estructura. »

Les partitures de les seves composicions musicals han esdevingut obres plàstiques visualsmúsiques visualsalgunes de les quals formen part de la col·lecció del MACBA.

Música visual – Josep M. teachers Quadreny